sobota, 25 stycznia 2020

Przepis na tort domowy

Składniki na ciasto 10 gramów mąki przennnej 6 deko mielonych migdałów 6 deko startej gorzkiej czekolady ja dałem czekoladę od firmy Doktor Gerard 1 łyżeczka kakao 4 jajka 12 deko cukru szczypta soli 5 deko masła składniki na krem 25 deko gorzkiej czekolady ja dałem czekoladę od firmy Doktor Gerard 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej wie łyżki cukru pudru 125 gram śmietany dwie płaskie łyżeczki żelatyny przybranie tortu dowolne.Sposób przygotowania.WYMIESZAĆ W MISCE KAKAO, CZEKOLADĘ, MĄKĘ I MIGDAŁY. Żułtka UBIĆ TWIE TRZECIE CUKRU. Białka lekko posolić, ubić pianę, dodawać po trochu resztę cukru i dalej ubijać. Sztywną pianę połączyć z żółtkami, do dać czekoladową mieszankę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24 cm, napełnić ciastem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza. Piecz 50 mn. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto pozostawić w tortownicy jeszcze przez 20 min, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kradkę kuchenną do ostygnięcia. Zdjąć papier do pieczenia. Wczasie gdy ciasto się studzi, przygotować krem. Przygotowanie kremu. Czekoladę podzielić na małe kawałki, wymieszać z kawą, cukrem pudrem i śmietaną. Zagotować. Gorącą wymieszać z namoczoną i rozpuszczoną żelatyną, energicznie mieszając. Krem Octawić do ostudzenia,a następnie utrzeć, a by był puszysty. Ciasto rozkroić na trzy placki. CZĘŚĆ KREMU ODŁOŻYĆ DO POSMAROWANIA WIESZCHU TORTU I BOKÓW, RESZTĄ POSMAROWAĆ PLACKI. Wyłożyć posmarować boki i wieszch tortu. Udekorować według swojego uznania. Uwaga tort można nasączyć o słodzoną wodą z dodatkiem koniaku lub innego alkoholu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz