Babeczki
-2 szklanki mąki
-5 łyżek cukru pudru
-szczypta soli
-200 g masła
-1 żółtko
Krem
-120 g masła lub margaryny
-1 budyń waniliowy z cukrem
-500 ml mleka
-1 łyżeczka z soku z cytryny
Dodatkowo
-ciastka rurki waflowe Rolls Rolls od Dr Gerard z nadzieniem czekoladowym kilka sztuk
-brzoskwinie z puszki
-winogrona
Sposób przygotowania: na stolnicę wykładam mąkę, cukier puder i szczyptę soli, dodaję masło i żółtko. Ciasto zagniatam, owijam folią i schładzam około pół godziny w zamrażalniku. Schłodzone ciasto wałkuję podsypując mąką, a następnie wylepiam nim foremki. Babeczki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez około 15-18 minut. Po upieczeniu wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia. Krem : budyń gotuję na mleku i studzę. Masło ucieram na puch, porcjami dodaję zimny budyń i sok z cytryny. Gotowym kremem wypełniam babeczki, wierzch dekoruję owocami i rurkami Rolls Rolls od Dr Gerarda (pokrojonymi na małe kawałki). Schładzam przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz