W ostatnią niedzielę synowa z synem zaprosili nas na obiad. Synowa bardzo dobrze gotuje, powiem tak, teraz to ja od niej się uczę, zrobiła piersi kurczaka na krakersach MIX Dr Gerarda.
Ciastka krakersy MIX Dr Gerarda zaliczają się do słonych przekąsek, a ona zrobiła z nich panierkę do kurczaka. Bardzo nam to smakowało, więc wzięłam przepis i postanowiłam się nim z wami podzielić.
Składniki
-krakersy classic dr Gerarda
-2 piersi kurczaka,
-2 jajka
-4 łyżki majonezu
-3 łyżki startego żółtego sera
-sól, pieprz, szczypta chili, olej
-2 ząbki czosnku
-jogurt naturalny
-ketchup pikantny
-szczypiorek, pietruszka
-papier do pieczenia
Wykonanie
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, chili i pieprzem.
Krakersy Dr Gerarda drobno kruszymy. Jajka mieszamy z łyżką majonezu.
Do pokruszonych krakersów dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w jajkach z majonezem, a następnie panierujemy w krakersach z serem. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy kurczaka i pieczemy w 200 stopniach około 30 min.
Z jogurtu, reszty majonezu i posiekanego czosnku zrób sos dopraw solą i pieprzem dokładnie wymieszaj. Podziel sos na trzy części. Do drugiej części dodaj chili oraz ketchupu pikantnego, do trzeciej części dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Kurczak świetnie smakuje z zapiekanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz