piątek, 31 stycznia 2020
Przywitanie córki
Dla mojej córci serniczek. A tych serniczków zjadłyśmy całe mnóstwo przesiadując w naszej nowej kuchni i popijając kawkę ze spienionym mleczkiem. Wiem, że nie może dzisiaj spróbować, bo dopiero przyjeżdża za dwa tygodnie, ale myślę że włosów z głowy wyrywać nie będzie z rozpaczy i żalu na dzień dzisiejszy. Bo taki sam upiekę mojej córci za dwa tygodnie jak przybędzie do domku z dalekiej podróży.
Spód
-150 g mix krakersów Dr Gerarda
-70 g masła
Krakersy mielimy w blenderze na drobne okruszki. Masło rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do zblendowanych okruszków. Wymieszać wszystko dokładnie, aby te dwa składniki połączyły się razem. Wyłożyć nimi tortownicę, dokładnie docisnąć i schować do lodówki.
Masa serowa
-600 g twarogu sernikowego
-5 jajek
-1/2 szklanki cukru
-1 laska wanilii
-150 ml śmietany kremówki 36%
-2 kieliszki brendy
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do miski wsypać cukier, dodać twaróg sernikowy i połączyć z cukrem przy pomocy miksera. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno jajka. Następnie wlać śmietanę, brendy, dodać ziarenka z laski wanilii. Połączyć je z masą serową, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze krótko zmiksować.
Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Sernik pieczemy w 130 stopniach przez 90-100 minut. Jest gotowy kiedy poruszy się tortownicą i zachowa się jak galaretka. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia, następnie przygotowujemy polewę.
Polewa
-200 g gorzkiej czekolady
-100 ml mleka kokosowego
-1 kieliszek brendy
-3 łyżki masła
-1 szklanka uprażonych orzechów włoskich
-1/2 szklanki uprażonych wiórków kokosowych
Czekoladę pokruszyć, dodać do niej posiekane masło, delikatnie przemieszać. Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia i zalać nim posiekaną czekoladę. Odstawić na 1 minutę, a następnie przy pomocy widelca okrężnymi ruchami połączyć masę do uzyskania gęstej emulsji. Wstawić na chwilę do lodówki, aby stężała.
Masę czekoladową rozprowadzić na wierzchu sernika, robiąc esy-floresy, posypać sernik wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi orzechami. Tak przygotowany wstawić do lodówki na noc. Ten sernik ma niebiański smak przełamany słonawym spodem, wręcz nie wyczuwalnym i słodkawą całość z nutą czekolady.....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz