Tort imieninowy
Na imieniny brata przygotowałam tort składający się z biszkoptów orzechowych, masy czekoladowej, pierniczków Dr Gerarda, polewy czekoladowej i posiekanych orzechów włoskich. Tort bardzo wszystkim smakował. Wypróbujcie. Oto potrzebne składniki:
Biszkopt (trzeba upiec dwa)
-5 jajek
-15 dag mielonych orzechów włoskich
-15 dag cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka mąki pszennej
-2 łyżki mielonej bułki tartej
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masa
-3 całe jajka
-3 żółtka
-15 dag cukru
-pół czekolady gorzkiej
-2-3 łyżki mleka
-2 kostki masła
Polewa
-100 ml śmietany kremówki
-100 g czekolady deserowej
Dodatkowo
-orzechy włoskie drobno posiekane 1 szklanka
-Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej od Dr Gerard 1,5 opakowania
Sposób przygotowania: biszkopt: orzechy mielę, białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję cukier i ubijam. Dodaję po jednym żółtku, mąkę, bułkę tartą, kawę, proszek do pieczenia i kakao mieszam w osobnej misce. Dodaję suche składniki z miski na przemian z orzechami i mieszam łyżką. Ciasto wykładam do tortownicy (26 cm) i piekę około 35 minut w 180 stopniach. Masa: całe jajka i żółtka ubijam z cukrem na parze do białości, ściągam z ognia i jeszcze chwilę ubijam, czekoladę rozpuszczam z mlekiem w kąpieli wodnej i studzę. Masło ucieram, dodaję porcjami masę jajeczną, ciągle ucierając dodaję porcjami masę czekoladową. Odkładam trochę do dekoracji. Polewa: w rondelku podgrzewam śmietankę prawie do wrzenia, zdejmuję z ognia, dodaję połamaną czekoladę i mieszam. Przełożenie: na pierwszy biszkopt orzechowy wykładam połowę masy, układam Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej, wykładam resztę masy, nakładam biszkopt orzechowy. Wierzch smaruję polewą i dekoruję odłożonym kremem, na środek toru układam kilka pierniczków. Całość obsypuję dodatkowo drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Odkładam do schłodzenia. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze Dr Gerarda, ponieważ moim zdaniem są najsmaczniejsze, więc polecam. Spróbujcie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz