czwartek, 30 stycznia 2020

Wspomnienie z dzieciństwa.

Od jakiegoś czasu moje już dorosłe dzieci zaczęły wspominać, jak to dawno gdy byli dziećmi robiliśmy w domu słodycze, których nie można było kupić w sklepach, bo były na kartki.
Robiliśmy cukierki krówki, szyszki z dmuchanego ryżu, wafle przekładane dżemem.
Córce przypomniał się  blok czekoladowy, który kiedyś tam robiłam. Pomyślałam sobie, że przecież przepis mam to mogę zrobić.
Nie wymaga dużych umiejętności i nie potrzebuje dużo czasu, więc dlaczego by nie.
Chcę się z wami  podzielić swoim przepisem na  blok czekoladowy z bakaliami.
Składniki
-400 g mleka w proszku
-200 g margaryny
-3/4 szklanki cukru
-200 ml wody
-2 łyżki ciemnego kakao
-300 g suszonych owoców
-15 pierników Gingerbreads z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej Dr Gerarda
Wykonanie
Owoce kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy margarynę do niej dodajemy wodę kakao i cukier gotujemy przez 10 minut. Pozostawiamy masę aby przestygła co jakiś czas mieszamy.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku miksując. Na koniec dodajemy pokrojone owoce oraz kilka połamanych pierników Dr Gerarda. Przekładamy do wąskiej foremki posypujemy pozostałymi piernikami Gingerbreads z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej Dr Gerarda.  Dokładnie dociskamy tak aby wszystko razem dokładnie się skleiło.
Wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Wyciągamy z formy przed podaniem kroimy w plastry.
Mnie się udał, więc myślę, że wam też wyjdzie smaczny blok czekoladowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz