poniedziałek, 23 marca 2020

Ciastka wielozbożowe dobre i zdrowe.


          Mamy wiosnę, za oknem pięknie świeci słońce. Jednak temperatura spadła poniżej zera. Jak większość Polaków siedzę w domu. Wyjścia ograniczyłem do minimum, czyli szybkie zakupy: chleb, bułki i słodycze „dr Gerard”. Moje kochane dzieci mają naukę on-line. Trzeba ich przypilnować, aby odrabiały zadania od wychowawców. W tym najlepsza jest Mamusia. Ja skupiłem się na logistyce i małych naprawach. To już drugi tydzień siedzenia na tyłkach, jesteśmy coraz bardziej zniecierpliwieni. Wyszukujemy pomysłów na spędzanie tego czasu. Nie może to być siedzenie przed telewizorem i wcinanie słodyczy. No chyba, że będą to ciastka wielozbożowe Dr Gerard Deli Grano w wersji z kalafiorem lub z burakiem. W sklepach nie ma drożdży, mąki, cukru. Jeśli chcemy coś upiec to tylko ciastka wielozbożowe. Tylko, co trzeba do nich dołożyć? Jakie zboża są potrzebne? Czy użyć gotowych mieszanek? Podobno większość Pań domu wykorzystują gotowe płatki śniadaniowe, musli i mieszanki ziaren. Trochę mąki jeszcze mamy to chyba spróbujemy takie ciasteczka upiec. Wyczytałem, że wiele firm posiada takie przysmaki w swojej ofercie np. „dr Gerard” proponują nam trzy wersje ciastek vit’AM, wzbogaconych witaminami i składnikami mineralnymi. Jeśli chodzi o płatki to można kupić: pszenne, jęczmienne, żytnie, ryżowe i kukurydziane. Ziarna też można kupić w tysiącach odmian, w gotowych mieszankach lub osobno słonecznik, dynia, orzechy, sezam, nerkowce. W przepisach piszą o dodaniu kandyzowanych lub suszonych owoców i pokruszoną czekoladę. Jednak, co to za ciastka bez polewy czekoladowej, nadzienia lub glancu.
Muszę się zdecydować czy chcę dobrych zdrowych ciastek, czy przepysznych, lecz nie tak zdrowych. O ja biedny!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz