piątek, 27 marca 2020

Pyszna porcja rozkoszy

Chciałam dzisiaj wypróbować pewien przepis, ale z braku niektórych składników, musiałam go troszkę zmienić i w ten sposób powstało ciasto biszkoptowe z kremem brzoskwiniowym, ciasteczkową warstwą, kremem czekoladowym i posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu. Pyszna porcja rozkoszy dla podniebienia. Spróbujecie? Oto składniki: 

Biszkopt ciemny 
-5 jajek
-130 g cukru
-80 g mąki tortowej
-70 g mąki ziemniaczanej
-10 g kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt jasny
-4 jajka
-120 g cukru
-80 g mąki tortowej
-70 g mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem brzoskwiniowy 
-250 g śmietanki 30 %
-250 g serka mascarpone
-400 g jogurtu greckiego
-30 g cukru pudru
-20 g żelatyny
-100 ml wody
-230 g pokrojonych brzoskwiń z puszki

Ciasteczkowa warstwa
-słodycze od Dr Gerarda około 600 g: np. Pryncypałki o nowym orzechowym smaku, herbatniki dla dzieci Animals z polewą czekoladową i draże w czekoladzie

Krem czekoladowy 
-250 g śmietanki 30 %
-250 g serka mascarpone
-400 g jogurtu greckiego
-40 g cukru pudru
-20 g żelatyny
-100 ml wody
-100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo
-słoiczek czekodżemu śliwka z belgijska czekoladą 
-1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 

Sposób przygotowania: ciemny biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem, dodaję żółtka i ubijam, przesiewam mąkę z proszkiem oraz kakao i mieszam. Wlewam do blaszki (30/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w 170 stopniach. Jasny biszkopt przygotowuję tak samo tylko nie dodaję kakao. Ciemny biszkopt umieszczam z powrotem w blaszce. Krem brzoskwiniowy: żelatynę mieszam z przegotowaną wodą i studzę. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, serkiem i jogurtem. Następnie wlewam żelatynę i miksuję. Na końcu dodaję pokrojone, odsączone brzoskwinie, mieszam i wykładam na biszkopt, wyrównuję i przykrywam jasnym biszkoptem, smaruję sporą ilością czekodżemu. Kroję na kawałeczki słodycze od Dr Gerarda i rozsypuję na czekodżemie. Krem czekoladowy: żelatynę mieszam z przegotowaną wodą i studzę do letniego. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, serkiem i jogurtem. Następnie wlewam żelatynę i miksuję. Na końcu dodaję startą czekoladę i wykładam na ciasteczkową warstwę. Wierzch obsypuję posiekanymi orzechami. Podaję po schłodzeniu. Niepowtarzalne połączenie, idealne na świąteczny stół obok mazurka,, sernika czy babki. Do przygotowania wykorzystałam słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz