środa, 18 marca 2020

Z ulubionymi kremówkami

Dzisiaj na deser przygotowałam kakaowe ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym, z moimi ulubionymi kremówkami, galaretką morelową oraz polewą kakaową z wiórkami kokosowymi. Ciasto przepysznie smakowało i efektownie wyglądało. Idealne na wielkanocny stół, ale wypróbować możecie już teraz. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Biszkopt 
-8 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem 
-pół litra mleka
-2 żółtka
-4 łyżki cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki pszennej
-250 g masła lub margaryny

Polewa
-100 g masła lub margaryny
-6 łyżek cukru pudru
-2 łyżki kakao
-5 łyżek mleka
-1 łyżka oleju

Dodatkowo
-ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa od Dr Gerard około 24 sztuki 
-3 galaretki o smaku morelowym
-wiórki kokosowe 2-3 łyżki do dekoracji

Sposób przygotowania: białka ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję żółtka, ucierając dodaję przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Ciasto przekładam do formy (około 21/32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Zimny biszkopt przecinam na dwa blaty. Odlewam szklankę mleka, mieszam w nim mąki i żółtka, pozostałe mleko gotuję z cukrami, wlewam mieszankę i gotuję budyń. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody i odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram, następnie porcjami dodaję zimny budyń. Pierwszy blat biszkoptu wkładam do formy, w której był pieczony, wykładam połowę kremu, układam ciastka Kremówka Dekorowana w rzędach, a pomiędzy słodycze wlewam tężejącą galaretkę. Wstawiam do lodówki do stężenia. Pozostały krem wykładam na galaretkę i przykrywam drugim biszkoptem. Mleko, puder i kakao wkładam do rondelka, podgrzewam, dodaję masło oraz olej i mieszam, przestudzoną polewę wylewam na biszkopt, wierzch posypuję wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie ciastka Dr Gerarda, tylko wtedy uzyskacie niepowtarzalny smak i wygląd tego deseru. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz