wtorek, 31 marca 2020
SĄSIEDZKIE FRYKASY
Wizyta sąsiadki nie zawsze musi mieć formę krótkiej pogawędki. Wczoraj mogłam się o tym przekonać. Wpadłam tylko na chwilkę, a Zostałam ugoszczona jak prawdziwa królowa. Miałam okazję delektować się samymi frykasami. Do kawki dostałam PRYNCYPAŁKI O NOWYM ORZECHOWYM SMAKU DR GERARDA, a jeszcze wcześniej zachwyciły mnie
PAPRYKI FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ.
Składniki na 4 porcje: 4 papryki, pół szklanki kaszy jaglanej, łyżka oliwy. Duża cebula, 2 ząbki czosnku, mała cukinia, puszka pomidorów krojonych, 100 g żółtego sera, szczypta cukru, łyżeczka kurkumy, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, oregano, sól, pieprz.
Do farszu można dodać posiekaną pietruszkę.
Przygotowanie - Papryki myjemy, wkładamy na minutę do wrzątku, następnie odkrawamy czapeczki i usuwamy gniazda nasienne. Cukinię myjemy i kroimy wraz ze skórką w drobną kostkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do garnka wsypujemy opłukaną w zimnej wodzie kaszę, wlewamy półtorej szklanki wody, solimy i gotujemy przez 15 20 minut pod przykryciem.
Na dużej patelni szklimy na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, po chwili cukinię i smażymy mieszając od czasu do czasu, ok 5 minut. Wrzucamy rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy.
Przygotowanym farszem napełniamy papryki, posypujemy startym żółtym serem, przykrywamy czapeczką i zapiekamy bez przykrycia ok 25 minut w 180 C.
Czas przygotowania ok 55 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz