środa, 18 marca 2020

Warzywa w cukiernictwie?


          Kolejny dzień przymusowego pobytu w domu, każdy dzień musi być jakoś zaplanowany, aby dzieci nie weszły nam na głowy. W Internecie krąży mnóstwo śmiesznych filmików na ten temat. Autorzy proponują gotowanie, pieczenie, drobne naprawy a nawet żartobliwie polecają liczenie ziaren ryżu w paczce. Osobiście nie mogę wysiedzieć przed telewizorem, czeka na mnie rower, plecak z prowiantem i wytyczona trasa. W plecaku mam zdrowe ciastka wielozbożowe Dr Gerard Deli Grano w wersji z kalafiorem lub z burakiem, oraz woda butelkowana. Jednak żona naciska bym siedział w domu. Abym nie narażał dzieci na wirusy. No to siedzę przed kompem i szukam dziury w całym. Przy tej okazji pochłaniam draże lub rurki waflowe. Dobrze, że muszę wynosić śmieci, to trochę sobie pospaceruję. Wytłumaczę się, że spotkałem sąsiada i się zagadaliśmy. Wracając do ciastek z burakiem, to byłem zdziwiony, że są dobre. Jak można to połączyć? Warzywo i słodycze. Jednak to nie jest takie rzadkie jak mi się wydawało. Ktoś uznał, że warzywa są bogate w naturalny cukier, witaminy, błonnik. Dzięki nim ciasta są zdrowsze, mniej kaloryczne i dłużej zachowują świeżość. Wykorzystując kukurydzę, pozbywamy się glutenu i wzbogacamy o białko roślinne. Do najczęściej stosowanych warzyw należą: kukurydza, cukinia, ziemniaki (bataty), marchew, szpinak, buraki.
Nasuwa się wniosek, że należy rozszerzyć paletę ulubionych słodyczy o zdrowe zbożowe i o takie z owocami. Pomoże w tym firma „dr Gerard”, która w swojej ofercie już takie posiada. Nie możemy jednak zapomnieć o wafelkach w czekoladzie, markizach, biszkoptach i pierniczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz