niedziela, 29 marca 2020
Wymyślanki
Spędzamy teraz rodzinnie dużo czasu razem, a to gramy w kości, to w planszówki, jednym słowem robimy mnóstwo fajnych rzeczy z dziećmi.
A kiedy chcę odpocząć to uciekam do kuchni i moim domownikom wymyślam smakołyki. I właśnie odkryłam pyszne ciasto, mianowicie połączenie szarlotki i sernika w jednym, przełożone biszkoptami o smaku śmietankowo-morelowym z polewą kakaową i białą a nazywają się Kremówki Dr Gerarda.
Ciasto jest wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Do tego łatwo się kroi, pomimo że w środku są ciastka i jest stosunkowo szybkie w przygotowaniu - nie wymaga pieczenia.
Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie jabłek . Ciasto można posypać pudrem cukrem lub polać polewą z czekolady. Do masy serowej pamiętamy dodać budynie śmietankowe, a z kolei do jabłek wrzucam 2 łyżki cukru , ale jeśli wolicie lekko winny smak można pominąć cukier.
Masa serowa
-800 g mielonego twarogu (z wiaderka)
-100 g miękkiego masła
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mleka
-2 budynie śmietankowe
Masa jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-2 łyżki cukru
-2 galaretki morelowe
Dodatkowo
-ciastka kremówki dekorowane o smaku śmiet-morel Dr Gerarda
Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ciastkami kremówkami śmietankowo-morelowymi.
Masa serowa - zmiksować ze sobą twaróg, miękkie masło oraz cukier. Budynie wymieszać ze szklanką mleka i wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do garnka z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Na masę następna warstwa kremówek dekorowanych.
Masa jabłkowa - jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka i prażyć na niedużym ogniu aż zmiękną. Zestawić garnek z ognia, wsypać 2 galaretki i dokładnie wymieszać aby dobrze się rozpuściły.
Gorącą masę wyłożyć na biszkopty kremówki i wyrównać.
Wierzch ciasta przykryć tymi samymi ciastkami kremówkami dekorowanymi, te biszkopty sprawdzą się cudownie.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz