wtorek, 31 marca 2020
Pychotka
Teraz mając trochę wolnego czasu postanowiłam zrobić pyszny sernik. Przepis jest świetny, ciasto jest nie za słodkie, wilgotne a to za sprawą Dr Gerarda. Warto wypróbować bo przepis jest nie spotykany i pierwszy raz jadłam ten sernik w takim wydaniu i zapewniam, że jest pychotką.
Składniki
-Pryncypałki o smaku orzechowym Dr Gerarda
-masło
Ser
-1 kg zmielonego sera z Piątnicy
-1 kostka masła
-8 jajek
-1 budyń waniliowy bez cukru
-30 dkg cukru
-1 puszka brzoskwiń
Masa
-25 dkg draży Dr Gerarda
-1/2 szklanki mleka
-2 łyżki cukru
-2 jajka
-1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki masła
Mielimy w malakserze Pryncypałki z masłem i wykładamy tą masą dno blaszki na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo cały czas miksując żółtka, ser, budyń i na końcu ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Masło, mleko, cukier gotujemy, dodajemy pokruszone draże od Dr Gerarda, mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Na masę wyłożoną na dnie blaszki wykładamy masę drażową, następnie połowę sera, pokrojone w kostkę brzoskwinie i na nie resztę sera. Pieczemy w 160 stopniach około 80 minut.
Sprawdzamy na brzegu jeżeli patyczek jest suchy wyłączamy piekarnik i zostawiamy w zamkniętym do całkowitego wystudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz