wtorek, 24 marca 2020

Pyszne kruche ciasto

Dziś zapraszam Was na pyszne, kruche ciasto z masą orzechową, drażami, masą serową i słodką kruszonką na wierzchu. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Doskonałe na świąteczny stół. Wypróbujcie? Oto składniki:

Ciasto
-3 szklanki mąki pszennej
-4 jajka
-250 g margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki cukru pudru

Masa orzechowa
-3 szklanki orzechów włoskich
-3/4 szklanki mleka
-3 łyżki cukru 
-3 jajka
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki masła

Masa serowa
-900 g serka homogenizowanego waniliowego 
-6 jajek
-pół szklanki cukru 
-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo
-draże od Dr Gerarda w czekoladzie opakowanie 320 g

Sposób przygotowania: ciasto: na stolnicę przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję margarynę i siekam nożem. Następnie dodaję jajka, cukier i zagniatam ciasto. Większą połowę ciasta wałkuję i wkładam do blaszki (około 25/36 cm) wyłożonej papierem. Mniejszą część ciasta zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika. Masa orzechowa: mielę orzechy, a masło, mleko, cukier gotuję i ściągam z ognia. Do gorącej masy dodaję orzechy i mieszam. Masę studzę, dodaję żółtka, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Całość mieszam. Masę orzechową wykładam na ciasto. Masa serowa: jajka miksuję z cukrem. Do serka homogenizowanego dodaję jajka, cukier, przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuję do połączenia się składników. Na masę orzechową wykładam draże od Dr Gerarda (odkładam około pół szklanki). Następnie wylewam masę serową. Schłodzone ciasto ścieram na masę serową, a ciasto posypuję odłożonymi drażami i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 75 minut. Po upieczeniu studzę, schładzam i podaję. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ moja rodzinka je uwielbia. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz