wtorek, 17 marca 2020

W plenerze

Ostatnio razem z moją kochaną rodziną bawiliśmy się u mojego kuzyna Grzegorza na  weselu. Trzeba dodać, że byłem też świadkiem pana młodego.Sala weselna była bardzo duża więc  wszystkich, prawie 200 gości pomieściła.Bawiliśmy się wyśmienicie. Razem z moją żoną i parą młodą schodziliśmy z parkietu o 6:00 rano, jako ostatni. Po weselu były też poprawiny, które oczywiście kończyły się nad ranem. Wszyscy goście bardzo chwalili jedzenie i orkiestrę. Grzegorz wraz ze swoją żoną Dominiką dostali bardzo dużo prezentów. Bardzo się ucieszyli ze wszystkiego co otrzymali, ponieważ krótko przed weselem zakończono budowę i umeblowanie ich domu. Równo 2 tygodnie po weselu kuzyn umówił się z fotografem na zdjęcia weselne w plenerze. Pojechaliśmy na nie razem w czwórkę, czyli ja ze świadkową i parą młodą. Podczas jazdy samochodem, do miejsca które wyznaczył nam fotograf zajadaliśmy nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard. Po zakończeniu zdjęć, które trwały kilka godzin pojechaliśmy do cukierni na pyszny sernik z różową truskawką pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard.."Składniki:Sernik:,1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru
cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru
1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz