Smaczne ciasto do kawy dr. Gerarda
Wszyscy wiemy, że słodycze od dr. Gerarda są najlepsze i
najsmaczniejsze. Oto jedno z nich, spróbujecie
Składniki
Spód
•150g Pryncypałki Classic dr Gerard
•50g mlecznej czekolady
•1 łyżeczka masła
Biały Krem
•500g serka Mascarpone
•400 ml śmietany 30% (bardzo dobrze schłodzonej)
•opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru (ja tyle dodałam ale jeśli
wolicie bardziej słodkie ciasta to 2/3/4 łyżki)
•płaska łyżka przesianej mąki ziemniaczanej (dla
stabilizacji kremu)
•łyżeczka ekstraktu z Wanilii
Mus Czekoladowy
•200g Gorzkiej Czekolady
•25g masła
•4 szczypty chilli/pieprzu cayenne
•250 ml śmietanki 30%
•4 białka jajek
•2 łyżki cukru pudru
•55g Pryncypałki Classic dr Gerard
Dodatkowo
•30g Pryncypałki Classic dr Gerard
•Starta Biała Czekolada
•3 łyżki konfitury porzeczkowej.
Sposób przygotowania
Zblednować na pył 150g Pryncypałki Classic dr Gerard.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżeczką masła. Zblednowane Pryncypałki
wymieszać z uzyskaną masą czekoladową i wyłożyć ja na spód blachy, by zachować
okrągły kształt.
Ubijamy śmietanę na sztywno dodając pod koniec cukier i
skrobię, w drugiej misce delikatnie mieszamy mascarpone, do serka dodajemy
śmietanę (rzadkie do gęstego), ekstrakt, delikatnie mieszamy do połączenia
składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem, pod
koniec dodać chilli/pieprz cayenne. Śmietankę ubić na sztywno, dodajemy
ostudzoną czekoladę, mieszamy delikatnie. Następnie ubijamy białka z, pod
koniec dodając cukier puder. Do masy śmietankowo czekoladowej dodajemy ubite
białka, delikatnie mieszając do całkowitego połączenia smaków. Na koniec do
otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kostkę Pryncypałki Classic dr Gerard.
Gotowy krem można na chwilę (10-15 min) schować do lodówki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz