poniedziałek, 30 marca 2020
COŚ WYJĄTKOWEGO
W tym tygodniu spodziewam się wyjątkowych gości. Muszę zatem na te spotkanie przygotować coś równie wyjątkowego. Z pewnością na początek pomogą mi w tym- PRYNCYPAŁKI O NOWYM ORZECHOWYM SMAKU DR GERARDA,
A reszty dokona
KARP PIECZONY W MIGDAŁACH Z SOSEM.
Składniki : 800 g filetów z karpia, otarta skórka z 1 cytryny, mąka pszenna, 1 jajko, 60 g płatków migdałów, olej, sól, pieprz,
sos orzechowo – migdałowy : 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich, 50 g grubo posiekanych płatków migdałów, 80 ml miodu pitnego, łyżka miodu lipowego nektarowego,80 ml śmietanki 30 %
Sos chrzanowo –jogurtowy : 1 obrane jabłko pokrojone w ćwiartki, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki chrzanu domowego, sól, pieprz
Przygotowanie : Filety z karpia umyć i delikatnie osuszyć. W razie konieczności podzielić na mniejsze części. Kawałki karpia od str mięsa doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny. Następnie obtoczyć w monce, jajku i płatkach migdałów ( tylko od strony mięsa ) i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zaczynając od strony z płatkami. Usmarzonego karpia przełożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstawić na 7 – 8 minut do piekarnika na 170 C. Orzechy i migdały uprażyć na patelni. Wlać miód pitny i miód, podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy sos nieco stężeje dodać śmietankę. Gotować aż sos lekko zgęstnieje.
Drugi sos : Jabłko zalać niewiielką ilością wody około pół szklanki i gotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem. Dodać jogurt i chrzan. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Karpia podawać z sosami. [
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz