wtorek, 24 marca 2020
Domowe pożądki
Zbliżają się święta, więc zabrałem się za świąteczne pożądki. A by umilić to sprzątanie kupiłem słodycze od firmy Doktor Gerard. Żona z córką musiała wyjechać więc wypadło na mnie i tak nie miałem nic do roboty. U MYŁEM WSZYSTKIE OKNA A MAM ICH TRZY I DUŻE BALKONOWE. Po odkużałem meble i pomyłem podłogi. Podsówałem też tapczany, wiadomo, że tam też zbiera się dużo kużu. Po myłem też żyrandole. Na koniec zrobiłem Batonik pryncypałkowo-daktylowy z budyniem z nasion chiazm przepisu z strony Doktora Gerarda.Żona po powrocie była bardzo zaskoczona, a mi szypko zleciał dzień. Składniki
• 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard
• 1 szklanka migdałów
• 1 szklanka suszonych daktyli
• 1 szklanka rodzynek
• 1 szklanka mleka kokosowego
• 1 brzoskwinia (może być z puszki)
• 4 łyżki nasion chia
Sposób przygotowania
Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej.
Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości.
Blok pokrój ostrym nożem na batony.
Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz