wtorek, 24 marca 2020

Domowe pożądki

Zbliżają się święta, więc zabrałem się za świąteczne pożądki. A by umilić to sprzątanie kupiłem słodycze od firmy Doktor Gerard. Żona z córką musiała wyjechać więc wypadło na mnie i tak nie miałem nic do roboty. U MYŁEM WSZYSTKIE OKNA A MAM ICH TRZY I DUŻE BALKONOWE. Po odkużałem meble i pomyłem podłogi. Podsówałem też tapczany, wiadomo, że tam też zbiera się dużo kużu. Po myłem też żyrandole. Na koniec zrobiłem Batonik pryncypałkowo-daktylowy z budyniem z nasion chiazm przepisu z strony Doktora Gerarda.Żona po powrocie była bardzo zaskoczona, a mi szypko zleciał dzień. Składniki • 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard • 1 szklanka migdałów • 1 szklanka suszonych daktyli • 1 szklanka rodzynek • 1 szklanka mleka kokosowego • 1 brzoskwinia (może być z puszki) • 4 łyżki nasion chia Sposób przygotowania Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej. Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości. Blok pokrój ostrym nożem na batony. Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz