poniedziałek, 23 marca 2020
Urodziny
Mamy teraz taki okres, że nie spotykamy się ze znajomymi, ponieważ trzeba być odpowiedzialnym i nie lekceważyć zagrożenia jakie niesie wirus, którego nie było jeszcze na świecie.
Liczba przypadków zarażonych ciągle rośnie w Polsce, więc musimy unikać kontaktu ludzi i zrezygnować ze spotkań towarzyskich i pozostać w domu.
Ale nie przeszkadza mi to w tym, że mój syn lada dzień będzie obchodził urodziny i postanowiłam upiec jemu nieodłączny element na urodziny jakim jest tort, a wyszukałam przepis w moich starych zeszytach po mamie.
Ciasto
- sok z 1/2 cytryny
-sok z 1/2 pomarańczy
-2 jabłka, starte na tarce o dużych oczkach
-400 g mąki pszennej + do niej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 i 1/2 łyżeczki sody
-200 g cukru pudru
-250 g masła
-4 jajka - oddzielić żółtka od białek
Starte jabłka połączyć z sokiem z cytryny i pomarańczy.
Masło utrzeć dodając kolejno małymi porcjami cukier puder i żółtka. Następnie wmieszać jabłka. Na górę przesiać mąkę i starannie wymieszać. Ubić białka na sztywno i połączyć z masą. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu ostrym nożem odkroić ciasto od obręczy tortownicy.
Otworzyć i ostrożnie zdjąć obręcz. Po wystudzeniu przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
Krem jabłkowy
-5 jabłek
-6 żółtek
-400 ml mleka
-150 g cukru
-15 g żelatyny
Jabłka pokroić, zasypać połową cukru, zalać 100 ml wody i zagotować. Zmiksować. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Naczynie z żółtkami wstawić do garnka z wrzątkiem i wlewać do żółtek gorące mleko, stale ubijając, aż masa zgęstnieje.
Ostudzić, wmieszać masę jabłkową oraz namoczoną i podgrzaną w 4 łyżkach wody, żelatynę. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Przekładamy jeden blat, ułożyć go na spodzie tortownicy i założyć obręcz. Rozprowadzić krem, docisnąć drugim blatem, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinkę.
Na ozdoby
-małe bezy
-draże Dr Gerarda
-600 g świeżych owoców (borówki, maliny itp.)
-300 ml śmietany kremówki
-100 g cukru pudru
-250 g serka mascarpone
Śmietanę ubić z cukrem, wmieszać mascarpone. Rozprowadzić na całym torcie. Ozdobić - na krawędzi beziki obok nich draże od Dr Gerarda w środku owoce - dociskając lekko do kremu.
Wstawić do lodówki na noc.
Na urodzinach syna będziemy tylko w gronie najbliższych mu osób, zrobię mu niespodziankę i dokupię zdrową wersję ciasteczek wielozbożowych Deli Grano z kalafiorem i z burakiem. Syn będzie zachwycony, ponieważ ostatnio próbował i smakowały mu ogromnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz