Składniki
Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka naturalnego kakao
\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!
Zadanie bojowe męża na dziś to wybór odpowiedniego filmu na wieczór. Wybór padł na dobry kryminał w towarzystwie kawy i przepysznej tarty, dzięki czemu kolejny wieczór można zaliczyć do bardzo miło spędzonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz