Moja babcia Gienia ma duży ogródek przed swoim domem. Jak co roku na wiosnę zawsze sieje w nim warzywa i sadzi mnóstwo kolorowych kwiatów. Teraz,gdy skończyła się zima i przymrozki to zadzwoniła do mnie , swojego ukochanego wnuczka, aby pomóc jej przekopać działkę pod grządki. Codziennie jeździłem do mojej babci,po swojej pracy, czyli po 14:00. Na początku przekopałem kilka metrów, a następnie wyrównałem grabiami ziemię. Motyczką zrobiłem rządki, w których miała być zasiana sałata i posadzona cebula. W kolejne dni przekopywałem następne metry działki. Tym razem babcia miała zasiać rzodkiewkę, koperek, pietruszkę, marchew oraz ogórki. Zawsze podczas przekopywania działki robiłem sobie krótkie przerwy, podczas których zajadałem moje ulubione słodycze z firmy Dr Gerard. Na sam koniec zostawiłem sobie największy plac do przekopania. Wiedziałem, że w tym miejscu babcia Gienia będzie mieć najpiękniejsze kwiaty w całej okolicy.Po tygodniu przekopywania ogródka babcia była ze mnie bardzo zadowolona i w podziękowaniu zrobiła dla mnie mój ulubiony sernik z różową truskawkowa pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard.."Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka
4 jajka,100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz