wtorek, 31 marca 2020

Sposób na nude


            Po urodzinach córki naszła nas ochota na cista bez pieczenia, których kilka przepisów rzuciło mi się w oczy na stronie dr Gerarda. Uznaliśmy, że jest to doskonały pomysł na spędzanie wolnego czasu a poza tym z takim ciastem jest o wiele mniej pracy.Tak więc idąc za ciosem wybraliśmy Ciasto Lemon bez pieczenia, którego przepis jak już wspominałam znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.

Składniki

 Spód:
  • 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
  • 130g roztopionego, przestygniętego masła
Dodatkowo:
  • 2 galaretki cytrynowe w proszku
  • 700ml gorącej wody
  • około 520g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard

Krem:
  • 700ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
  • 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Do nasączenia:
  • 200ml wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania


1. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować.
Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.
Spód:
2. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć (patrz FILM).
Krem:
3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem.
5. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce (patrz FILM). Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.
6. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego

Ciasto wyszło przepyszne jednak do kawy wybraliśmy również ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo-Morelowa, które jest równie pyszne jak ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz