poniedziałek, 30 marca 2020

Wizyta kuzynki

Przyjechała do mnie kuzynka z swoimi wnukami. Damianek ma siedem lat a Jolka pięć. Była to wizyta niezapowiedziana, więc byłem zaskoczony ale mile. Z okazji jej przyjazdu zrobiłem tartę podwójnie kokosową z przepisuz strony Doktora Gerarda. Dawno się nie widzieliśmy więc przy kawie było oczym po rozmawiać. Poszliśmy też na krudki spacer do lasu. Po spacerze wruciliśmy do domu na obiad po którym musiała wracać do domu. Odprowadzając ją kupiłem na drogę dzieciakom herbatniki dla dzieci Animals z polewą czekoladową Od firmy Doktor Gerard. Składniki Spód: • 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard • 50 g czekolady gorzkiej • 60g masła • szczypta soli Krem biały: • 100 g czekolady białej • 200 g wiórków kokosowych • 200 ml śmietanki kremówki 36% • 3 łyżeczki czubate cukru pudru • 50 g masła Krem czekoladowy: • 50 g czekolady gorzkiej • 100 g czekolady mlecznej • 200 ml śmietanki kremówki 36% • 1/2 szklanki śmietanki 36% Sposób przygotowania Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych Rozgnieść ciastka. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki. Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki. Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić kuleczkami Maltikeks. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę. Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz