Witam.
Któregoś dnia , zapowiedział wizytę mój brat ze swoją rodziną. Miałam kupione
słodycze firmy,, Dr Gerard”, ciastka Pryncypałki o nowym orzechowym smaku i
herbatniki dla dzieci Animals z polewą czekoladową. Natomiast chciałam zrobić
bratu niespodziankę, w formie pierogów, lub inaczej zwanych bułeczek z makiem.
Takich jak za dawnych czasów u naszej babci czy mamy. Bueczki drożdżowe z
makiem, śniły mi się już od jakiegoś czasu. Nie było okazji by je przygotować,
teraz miałam dobry argument, by się za to zabrać. Dzień wcześniej suchy mak
zalałam gorącym mlekiem, i tak pozostawiłam go na całą noc. Rano odcedziłam
mleko od maku. Natomiast mak przemieliłam przez maszynkę trzy razy. Tak właśnie
robiła moja babcia. Potem zrobiłam sobie kawkę, i do tego skubnęłam ciasteczko
CCC,, Dr Gerard”. Herbatniki dla dzieci Animals z polewą czekoladową dodało mi
energii do dalszego działania. W dalszej kolejności do maku przemielonego trzy
razy dodałam jedynie miód. Więcej nic, mój brat ani jego rodzinka nie lubią
żadnych dodatków. Mak był pyszny. Nawet na herbatniku dla dzieci Animals z
polewą czekoladową ,,Dr Gerard” położyłam troszkę masy makowej, i tak go szybko
pochłonęłam. Było pysznie. Kolejna rzecz, to przygotowanie ciasta drożdżowego. Ja
użyłam 1 kg mąki, niecałą szklankę cukru, niecałą szklankę mleka, szczypta
soli, kostka drożdży i pół kostki roztopionego masła. Najpierw przygotowuję
rozczyn, czyli troszkę mleka, troszkę cukru oraz kostka drożdży. Mleko lekko
podgrzane. I znów czas na przekąskę w formie słodyczy ,,Dr Gerard”, czyli
ciasteczka Draże. Co i jak to w kolejnym poście. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz