piątek, 20 marca 2020

Przyszła wiosna.


Przyszła wiosna.


Jak zawsze oczekiwana, upragniona wiosna. Tym razem jakaś taka inna. Milusińscy z przedszkoli nie topią marzanny, wokół nas spokój, brakuje hałasu dzieciaków w „dniu wagarowicza”. Niewielki ruch na ulicach i w sklepach. Społeczeństwo stosuje się do zaleceń rządu. Jest czas na przemyślenia, uporządkowania rachunków, dokumentów. Odbycie kilku zaległych rozmów telefonicznych z przyjaciółmi i rodziną. Czas na serfowanie w Internecie. Warto zastanowić się nad pomysłem spędzenia Świąt Wielkanocnych w tak trudnym dla wszystkich czasie. Zachęcam do zapoznania się z propozycjami przygotowania deserów na stronie http://drgerard.eu/przepisy. Zapewne słodycze od Dr Gerarda umilą nam najbliższe dni. Pozwolą choć na chwilę wrócić do normalności. Jest w czym wybierać. Polecam herbatniki dla dzieci Animals z polewą czekoladową oraz ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa. Tym bardziej zachęcam do przetestowania wybranych deserów, gdyż prognozy pogody na najbliższe dni nie brzmią optymistycznie. Sprawdzi się stare porzekadło „w marcu jak w garncu”. Oto jeden z proponowanych przepisów:

Mus czekoladowy z orzechową niespodzianką.



Składniki:


PryncyPałki o nowym orzechowym smaku 

100 g czekolady gorzkiej

40 g czekolady mlecznej

40 ml mleka

280 ml śmietanki 34% 

1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody



Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Ubijamy lekko śmietankę i delikatnie ją podgrzewamy (uważaj by nie zagotować!).

W misce łączymy śmietanę, czekolady, mleko i żelatynę - dokładnie mieszamy lub blendujemy. Do małych miseczek wsypujemy pokruszone PryncyPałki  od Dr Gerarda, zalewamy ciepłym musem. Studzimy w lodówce minimum 2 h.

Serwujemy z kawałkiem wafelka na wierzchu.


Smacznego.







  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz