Ciasto
-3 żółtka
-2 szklanki mąki
-kostka masła
-pół szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-1 łyżka masła
-2 opakowania galaretki pomarańczowej
-1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masa serowa
-1 kg gotowego sera na sernik
-3 jajka
-180 g cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
-100 ml mleka
Dodatkowo
-Pryncypałki o nowym orzechowym smaku od Dr Gerard 1,5 opakowania
-draże od Dr Gerard opakowanie 170 g
Sposób przygotowania: wszystkie składniki na ciasto kruche łączę i szybko zagniatam, wałkuję, przekładam do formy (około 33/22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa: umyte, obrane jabłka kroję na kawałeczki. Jabłka smażę, aż zmiękną, w czasie smażenia do jabłek dodaję skórkę pomarańczową. Przesmażone jabłka zdejmuję z ognia i dodaję galaretki, mieszam do jej rozpuszczenia. Gorącą masę jabłkową wykładam na upieczone ciasto, znajdujące się w blaszce i wyrównuję. Na jabłkach układam ciastka Pryncypałki o nowym orzechowym smaku. Masa serowa: do sera dodaję jajka, cukry, budyń i miksuję do połączenia się składników. Dodaję mleko i chwilkę mieszam. Masę przekładam do rondla, stawiam na palniku (średni ogień) i gotuję cały czas mieszając. Po zagotowaniu masę wykładam od razu na Pryncypałki. Wierzch posypuję pokruszonymi drażami. Podaję po wystudzeniu i dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz