poniedziałek, 30 marca 2020
ODWIEDZINY
Dzisiaj na kawę wpadnie do mnie kolega ze studiów. W Pomyślałam, że w tych miłych chwilach potowarzyszy nam KREMÓWKA DEKOROWANA ŚMIETANKOWO –MORELOWA DR GERARDA. A co będzie, jeśli wizyta się przedłuży? Gdyby Marek zgłodniał, zostały mi jeszcze z wczoraj
FLAKI PO WARSZAWSKU.
Składniki :
1 kg flaków wołowych gotowanych krojonych, 1 kg porcji rosołowej wołowej, 2 pęczki włoszczyzny, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 50 g masła, 1 posiekana cebula, 2 łyżki mąki, łyżeczka mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatałowej, mielona ostra [papryka, 1 łyżka majranku, sól, pieprz.
Pulpety : 350 g świeżej wątroby z kurczaka zmielonej lub drobno posiekanej, 100 g szpiku cielęcego ( można zastąpić tłuszczem gęsim, wołowym kaczym albo smalcem ), zmielonego lub drobno posiekanego, 1 jajko, pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej, 50 – 70 g bułki tartej, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz.
Przygotowanie : Wołowinę i połowę włoszczyzny umieścić w garnku, zalać około 4 l wody, dodać liść laurowy, ziele oraz sól i gotować półtorej do 2 godzin. Powstały rosół przecedzić, dodać flaki i gotować razem około 25 minut. Pozostałe warzywa ( seler, marchew i pietruszkę ) pokroić w zapałkę i poddusić na maśle. Na maśle podsmażyć również cebulę. Gdy flaki będą miękkie, dodać warzywa oraz cebulę. Z mąki i reszty masła zrobić złotą zasmażkę. Rozprowadzić ją niewielką ilością zupy, po czym wlać do flaków. Całość doprawić imbirem, gałką, papryką, majrankiem, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Wątróbkę i szpik wymieszać z jajkiem oraz natką pietruszki, dodać tyle bułki tartej by masa była zwięzła. Doprawić solą i pieprzem po czym uformować małe pulpety. Włożyć je do zupy wraz z czosnkiem i gotować 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz