wtorek, 24 marca 2020

Weekend


Pani Krysia lubi po ciężkim tygodniu pracy trochę wolnego czasu w weekend spędzić przy książce. Do czytania książki i lubi sobie coś pochrupać, najczęściej są to jej ulubione Pryncypałki o nowym orzechowym smaku oczywiście, że od najlepszego producenta tych rarytasów jakim jest ich wytwórca Dr Gerard, ale tym razem postanowiła, że jeszcze upiecze ciasto ze stronki tego producenta z dodatkiem jej pryncypałek i oto na jaki wypiek się zdecydowała pani Krystyna.
Składniki
Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 160 g mąki pszennej tortowej
• 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
• 100 ml śmietanki kremówki
• 100 g jogurtu naturalnego
• 50 g cukru
• 2 jajka
• 20 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
• ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
• 30 g masła
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka naturalnego kakao
Sposób przygotowania
\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz