czwartek, 19 marca 2020

Rolada bez pieczenia

Żeby coś fajnego przygotować, a nie natrudzić się wielce pomyślałam sobie, że zrobię fajne ciasto bez pieczenia taką smaczną roladkę.  Taki prosty przepis, więc dzielę się nim z wami.
Warstwa kakaowa
-2 opakowania ciastek herbatników Animals dla dzieci z polewą czekoladową Dr Gerarda
-3 łyżki kakaa
-2 łyżki  masła z orzeszków ziemnych + 1 łyżka masła
-1/2 szklanki cukru trzcinowego + 120 ml mleka
Krem
-10 dkg masła + 10 dkg wiórków kokosowych + łyżka oleju kokosowego + 30 ml. likieru
-3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
-garść mrożonych malin, wiórki kokosowe, listki mięty
Warstwa kakaowa, herbatniki dokładnie pokrusz najlepiej blenderem.
Do rondelka wlej mleko dołóż oba masła, kakao i cukier, podgrzewaj aż do połączenia składników ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i i od razu wymieszaj z herbatnikami.
Rozłóż papier  i wylep na nim kwadrat mniej więcej 25 cm.
Masło i olej utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę, dodaj wiórki kokosowe i likier, powstały krem rozłóż na warstwie kakaowej.  Z jednego boku zostaw 2 cm, pustego ciasta po to aby można było dobrze zwinąć roladę. Na środku umieść maliny, zwiń ściśle roladę zaczynając od  posmarowanego brzegu.  Owiń folią i włóż do lodówki na około 4 godziny.
Po wyjęciu z lodówki roladę udekoruj wiórkami kokosowymi i miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz