wtorek, 31 marca 2020

Same słodkości

Ciastka wielozbożowe Dr Gerarda Deli Grano z dodatkiem buraka i z dodatkiem kalafiora to słodkie, niecodzienne połączenie składników, które bardzo posmakowało mojej rodzince. Jest to idealna przekąska dla wielbicieli nieoczywistych i wyszukanych smaków. Próbowaliście już? Może i Wam zasmakuje. A dla tych, którzy preferują same słodkości przygotowałam pyszniutkie ciasto przełożone kremem czekoladowym, moimi ulubionymi ciastkami od Dr Gerarda i galaretką. Wierzch ozdobiłam kruchymi herbatnikami w kształcie zwierzątek. Ciasto śmiało można przygotować na Święta Wielkanocne. Wypróbujecie? Oto składniki: 

Ciasto
-7 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru

Krem
-2 szklanki mleka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki pszennej
-2 żółtka
-5 dag mlecznej czekolady
-3 łyżki kakao
-30 dag masła
-pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo
-ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa 1,5 opakowania 
-herbatniki dla dzieci Animals z polewą czekoladową około 1 szklanka 
-galaretka morelowa 2 opakowania 

Sposób przygotowania: białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania dodaję porcjami cukier i ubijam. Dodaję żółtka i delikatnie mieszam. Mąki przesiewam i łączę z masą jajeczną. Formę (33/22 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia. Krem: w szklance mleka mieszam kakao, mąki oraz żółtka, drugą szklankę mleka gotuję. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę i mieszam do zgęstnienia. Połamaną czekoladę dodaję do budyniu i mieszam, aż się rozpuści, a następnie studzę. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję małymi porcjami wystudzony budyń, cały czas ucierając. Upieczone i wystudzone ciasto przecinam na dwa placki, pierwszy układam ponownie w formie i wykładam pierwszą część kremu, układam ciastka Kremówki Dekorowane (polewą do kremu), zalewam tężejącą galaretką i wkładam do lodówki, aż stężeje, a następnie wykładam drugą część kremu, którą przykrywam drugim ciastem i smaruję pozostałym kremem. Wierzch posypuję herbatnikami dla dzieci Animals z polewą czekoladową. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania tego lub innego ciasta czy deseru wykorzystajcie słodycze i inne produkty od Dr Gerarda, a Wasze wypieki, desery i przekąski będą wyjątkowo pyszne oraz niespotykane i z pewnością zaskoczycie domowników. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz