Ciasto
-7 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru
Krem
-2 szklanki mleka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki pszennej
-2 żółtka
-5 dag mlecznej czekolady
-3 łyżki kakao
-30 dag masła
-pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo
-ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa 1,5 opakowania
-herbatniki dla dzieci Animals z polewą czekoladową około 1 szklanka
-galaretka morelowa 2 opakowania
Sposób przygotowania: białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania dodaję porcjami cukier i ubijam. Dodaję żółtka i delikatnie mieszam. Mąki przesiewam i łączę z masą jajeczną. Formę (33/22 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia. Krem: w szklance mleka mieszam kakao, mąki oraz żółtka, drugą szklankę mleka gotuję. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę i mieszam do zgęstnienia. Połamaną czekoladę dodaję do budyniu i mieszam, aż się rozpuści, a następnie studzę. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję małymi porcjami wystudzony budyń, cały czas ucierając. Upieczone i wystudzone ciasto przecinam na dwa placki, pierwszy układam ponownie w formie i wykładam pierwszą część kremu, układam ciastka Kremówki Dekorowane (polewą do kremu), zalewam tężejącą galaretką i wkładam do lodówki, aż stężeje, a następnie wykładam drugą część kremu, którą przykrywam drugim ciastem i smaruję pozostałym kremem. Wierzch posypuję herbatnikami dla dzieci Animals z polewą czekoladową. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania tego lub innego ciasta czy deseru wykorzystajcie słodycze i inne produkty od Dr Gerarda, a Wasze wypieki, desery i przekąski będą wyjątkowo pyszne oraz niespotykane i z pewnością zaskoczycie domowników. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz