wtorek, 31 marca 2020

Świąteczne porządki


                    Epidemia epidemią, ale puki, odpukać, nic nam nie jest pora zacząć się przygotowywać do świąt Wielkiej nocy. Korzystając z okazji, że mąż jest w domu, poprosiłam aby umył nam okna w mieszkaniu, nie lubię tego robić, jestem za niska i jest mi za zimno, na wystawanie w oknie. Jemu zawsze sprawniej to szło. Ja zajęłam się odkurzaniem dywanów i myciem podłóg oraz wycieraniem kurzu z mebli. Odsunęliśmy również szadę i łóżko w sypialni aby porządnie stamtąd wymieść kurz oraz umyć podłogę, w końcu robi się to zazwyczaj dwa razy do roku, na Wielkanoc i na Boże narodzenie. Po ogarnięciu salonu, sypialni oraz okien zabraliśmy się wspólnie za toaletę i łazienkę, na sam koniec został jeszcze przedpokój, w którym najważniejsze jest umycie ogromnych luster. Muszę przyznać, że sprzątanie świąteczne w tym roku poszło nam bardzo sprawnie, sama się nie spodziewałam. Na tyle sprawnie, że późnym popołudniem znaleźliśmy jeszcze czas i chęci na przygotowanie bardzo szybkiego ciasta z przepisów ze strony internetowej dr Gerarda, którą serdecznie polecam. Nasz wybór padł na SERNIK Z RÓŻOWĄ TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Składniki
 Sernik:
  • 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
 Pianka:
  • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 kg truskawek zblendowanych
  • 300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania


W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia
Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.
Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki.

Uwielbiamy takie słodycze zwłaszcza w tedy kiedy si udają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz