poniedziałek, 23 marca 2020

Cukrzyca i słodycze.

Zawsze myślałam, że ludzie chorujący na cukrzyce w swoim jadłospisie są całkowicie pozbawieni jakichkolwiek słodyczy.  Okazuje się, że  nie do końca tak musi być.
Fakty są takie, że nie mogą oni jeść słodyczy, które mają bardzo dużą zawartość cukru i białej mąki, ponieważ produkty te mają bardzo wysoki poziom glikemiczny.
Dlatego też do wypieków dietetycznych ciast i ciasteczek trzeba używać mąki o niskim indeksie glikemicznym.  Mąki o niskim indeksie glikemicznym to, mąka owsiana, mąka pszenna razowa, mąka z ciecierzycy, mąka gryczana, mąka żytnia razowa, mąka razowa orkiszowa.
Cukier biały trzeba zastąpić zamiennikami takimi jak, ksylitol, stewia, fruktoza. Do ciast, w których zastosuje się zamienniki cukru trzeba użyć jakichś dodatkowych wypełniaczy np.marchewki, cukinii czy też buraczków czerwonych, żeby ciasto zachowało swoją strukturę.
Tak upieczone ciasto z marchewką jest bardzo pyszne i niczym się nie różni od popularnego marchewkowca, który się często piecze w domu, w którym niema chorego na cukrzycę.
Oprócz ciast można przyrządzić smaczne dietetyczne desery i koktajle dla cukrzyków wykorzystując do tego całą masę owoców, które mają niską zawartość cukru. Nawet tak przygotowane ciasto czy deser można zjeść taką ilość, aby nie przesadzić ilość wymienników węglowodanowych na posiłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz