wtorek, 31 marca 2020

Urodziny wnuczki


                  Wnuczka mojej przyjaciółki w sobotę obchodzi siódme urodziny, z tej okazji również z mężem zostaliśmy na niej zaproszeni. Z uwagi na to, że są to urodziny dziecka i głównie dzieci tam będą postanowiliśmy z mężem zabrać ze sobą Herbatniki dla dzieci Animals z polewą czekoladową orazz przygotować coś specjalnego co dzieci lubią i będą wszystkie zadowolone. Ma pewno musi być to cos słodkiego i kolorowego, ale w miare zdrowego. W celu odnalezienia ciekawego przepisu przeszukaliśmy internet. Najciekawsze przepisy znalazłam na stronie dr Gerarda, oto on:

Batonik pryncypałkowo-daktylowy z budyniem z nasion chia 

Składniki

  • 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 brzoskwinia (może być z puszki)
  • 4 łyżki nasion chia

Przepis
 
Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej.
Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości.
Blok pokrój ostrym nożem na batony.
Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.


                   Dzieci były bardzo zadowolone. Korzystając z okazji, że moja córka jest nauczycielem przedszkola, pożyczyłam od niej chustę  animacyjną i przeprowadziłam z dziećmi kilka ciekawych zabaw, wszyscy się świetnie bawili i chcieli jeszcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz