Wnuczka mojej przyjaciółki w sobotę obchodzi siódme urodziny, z tej okazji również z mężem zostaliśmy na niej zaproszeni. Z uwagi na to, że są to urodziny dziecka i głównie dzieci tam będą postanowiliśmy z mężem zabrać ze sobą Herbatniki dla dzieci Animals z polewą czekoladową orazz przygotować coś specjalnego co dzieci lubią i będą wszystkie zadowolone. Ma pewno musi być to cos słodkiego i kolorowego, ale w miare zdrowego. W celu odnalezienia ciekawego przepisu przeszukaliśmy internet. Najciekawsze przepisy znalazłam na stronie dr Gerarda, oto on:
Batonik pryncypałkowo-daktylowy z budyniem z nasion chia
Składniki
- 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 brzoskwinia (może być z puszki)
- 4 łyżki nasion chia
Przepis
Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej.
Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości.
Blok pokrój ostrym nożem na batony.
Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.
Dzieci były bardzo zadowolone. Korzystając z okazji, że moja córka jest nauczycielem przedszkola, pożyczyłam od niej chustę animacyjną i przeprowadziłam z dziećmi kilka ciekawych zabaw, wszyscy się świetnie bawili i chcieli jeszcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz