poniedziałek, 30 marca 2020
TRUDNE CHWILE
Ostatni miesiąc, to czas, kiedy musimy przebywać w naszych domach. W tych momentach są ze mną produkty DR GERARDA.
W sposób szczególny, PRYNCYPAŁKI O NOWYM ORZECHOWYM SMAKU. Te wafelki zawsze pomagają przetrwać mi trudne chwile. Mam nadzieję, że w sklepach ich nie zabraknie. Wtedy będzie trzeba radzić sobie inaczej. Być może zastąpi je
TORT WĘGIERSKI
Składniki :
Blaty bezowe : 10 białek, szczypta soli, 1,5 szklanki cukru, 1 czubata szklanka zmielonych migdałów.
Masa maślana : 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 1 szklanka śmietany kremówki, pół szklanki cukru, 25 dagg masła roślinnego, 3 łyżki wiśniówki.
Polewa : 2 tabliczkibiałej czekolady, pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Dodatkowo : wiórki czekoladowe do obsypania.
Przygotowanie :
Blaty – Białka wymieszać z solą i ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Pod koniec ubijania bezę wymieszać z migdałami.Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem. Nałożyć 1/6 masy bezowej i cienko rozsmarować. Blat piec ok 10 minut w 200 C. W ten sam sposób upiec jeszcze 5 blatów.
Masa – Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i pół szklanki mleka.Resztę mleka, śmietanę i cukier zagotować. Połączyć z masą żółtkową. Gotować mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić ją i utrzeć z masłem oraz wiśniówką. Blaty przełożyć kremem. Posmarować nim też bok ciasta.
Polewa- Obie czekolady osobno stopić. Wierzch tortu posmarować białą czekoladą. Zanim zastygniezrobić na niejkilka rzędów kropeczek z gorzkiej czekolady. Przeciągniąć po nich wykałaczką by powstał charakterystyczny wzorek. Bok tortu obsypać wiórkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz