piątek, 8 grudnia 2017

Pierniki.

Pierniki.

Pierniki z czym nam się one kojarzą? Z miesiącem grudniem oraz z zapachem świąt, z ciepłem spotkań rodzinnych. Ja w tym czasie często je zjadam kupuję sobie takie prosto z piekarni wypiekane przez cukierników lub takie w opakowaniach oblane czekoladą. Na przykład pierniki z nadzieniem jabłko cynamonowym dr Gerarda lub rurki cynamonowe. Polecam wejść na stronę
dr Gerarda produkty zakładka święta mamy tam różne smaczne ciastka. https://drgerard.eu/produkty/wesolych_swiat
Pierniczki ich wyjątkowy miodowo korzenny zapach, smak oraz co ważne dość długo możemy je przechowywać bo utrzymują wilgotność. Ciasto piernikowe możemy przygotować od razu zarabiając wszystkie składniki ze sobą lub tak zwane leżakowanie przeprowadzić. Ja stosuje pierwszą metodę bo jest szybsza i przeznaczam na robienie pierników jeden dzień i skończune

ale pamiętam, że babcia zarabiała ciasto z dwa tygodnie wcześniej. Były przepyszne my potem jako dzieci zajmowałyśmy się dekorowaniem. Jednak najważniejszymi produktami do wyrobu naszych pierników jest oczywiście miód naturalny lub sztuczny, dobra mąka pszenna, najważniejsze przyprawy korzenne: goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa,pieprz angielski czy kardamon. Czytałam również, że jak ktoś zapomni zakupić przypraw można je zastąpić ziołami:gorczyca, kolendra, mniej znane jak liść podbiału, prawoślaz, kminek czy arcydzięgiel przygotowując taką mieszankę należy ją zmielić w młynku. Może kiedyś wybiorę taką formę przypraw ale teraz zostanę przy tradycyjnych. Już mam przygotowany przepis więc czas się wziąć się za pieczenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz