Pierniki.
Pierniki
z czym nam się one kojarzą? Z miesiącem grudniem oraz z zapachem
świąt, z ciepłem spotkań rodzinnych. Ja w tym czasie często je
zjadam kupuję sobie takie prosto z piekarni wypiekane przez
cukierników lub takie w opakowaniach oblane czekoladą. Na przykład
pierniki z nadzieniem jabłko cynamonowym dr Gerarda
lub rurki cynamonowe. Polecam wejść na stronę
dr
Gerarda produkty zakładka święta mamy tam różne smaczne
ciastka. https://drgerard.eu/produkty/wesolych_swiat
Pierniczki
ich wyjątkowy miodowo korzenny zapach, smak oraz co ważne dość
długo możemy je przechowywać bo utrzymują wilgotność. Ciasto
piernikowe możemy przygotować od razu zarabiając wszystkie
składniki ze sobą lub tak zwane leżakowanie przeprowadzić. Ja
stosuje pierwszą metodę bo jest szybsza i przeznaczam na robienie
pierników jeden dzień i skończune
ale
pamiętam, że babcia zarabiała ciasto z dwa tygodnie wcześniej.
Były przepyszne my potem jako dzieci zajmowałyśmy się
dekorowaniem. Jednak najważniejszymi produktami do wyrobu naszych
pierników jest oczywiście miód naturalny lub sztuczny, dobra mąka
pszenna, najważniejsze przyprawy korzenne: goździki, cynamon,
imbir, gałka muszkatołowa,pieprz angielski czy kardamon. Czytałam
również, że jak ktoś zapomni zakupić przypraw można je zastąpić
ziołami:gorczyca, kolendra, mniej znane jak liść podbiału,
prawoślaz, kminek czy arcydzięgiel przygotowując taką mieszankę
należy ją zmielić w młynku. Może kiedyś wybiorę taką formę
przypraw ale teraz zostanę przy tradycyjnych. Już mam przygotowany
przepis więc czas się wziąć się za pieczenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz