Nie wyobrażam sobie nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia bez makowca, sernika i słodyczy Dr Gerarda, więc postanowiłam, że połączę wszystkie te składniki w jednym cieście i wyszedł przepyszny makowo- serowiec przełożony ciastkami Mafijnymi i dekorowany kruchymi kakaowymi choinkami. Z pewnością nie zabraknie go na moim stole w te Święta. A Ty wypróbujesz? Oto składniki:
Kruche ciasto
-1,5 szklanki mąki pszennej
-pół szklanki cukru
-125 g margaryny
-1 żółtko
-szczypta soli
Masa makowa
-1 puszka masy makowej z bakaliami
-3 jajka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-kilka kropel aromatu migdałowego
Masa serowa
-1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
-4 jajka
-1,5 szklanki cukru
-100 g margaryny
-1 budyń śmietankowy
-kilka kropel aromatu cytrynowego
-kilka kropel aromatu pomarańczowego
Polewa
-200 g czekolady gorzkiej
-100 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
-ciastka Mafijne Choco od Dr Gerard
-kruche ciastka kakaowe choinki od Dr Gerard kilka sztuk do dekoracji
Sposób przygotowania: kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatam na jednolite ciasto, a następnie wylepiam nim dno formy (32/22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Spód podpiekam w rozgrzanym piekarniku około 15 minut w 180 stopniach i pozostawiam do ostudzenia. Masę makową miksuję z pozostałymi składnikami i równomiernie wykładam na podpieczony spód. Ciastka Mafijne kruszę, a następnie wykładam na masę makową. Masa serowa: białka oddzielam od żółtek. Margarynę ucieram z cukrem nie przerywając miksowania dodaję po 1 żółtku. Następnie całość stopniowo łączę ze zmielonym serem, mieszam z budyniem oraz aromatami, a na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Otrzymaną masę wykładam na warstwę ciasteczkową. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Makowo-serowiec studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schładzam w lodówce. Polewa: śmietanę kremówkę podgrzewam i dodaję posiekaną czekoladę. Po odczekaniu kilku minut całość dokładnie mieszam, a następnie odstawiam do momentu, aż polewa lekko zgęstnieję. Gotową polewą smaruję wierzch schłodzonego ciasta i wykładam kruche ciastka choinki. Polecam i życzę słodkich i smacznych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz