Co to
jest kuwertura i jakie ma zastosowanie?
Sprawdzając
tematy na bloga przeczytałam temat co to jest kuwertura? Prawdę
mówiąc to pierwszy raz zetknęłam się z tym tematem. Zaraz
włączyłam internetową pomoc i w rozmaitych artykułach można
było nabyć odpowiedniej wiedzy. Zaczęłam więc czytać, zdobywać
informacje na ten temat. I tak w słynnej wikipedi na jej stronach
możemy przeczytać, że kuwertura to czekolada wysokiej jakości,
zawierająca więcej masła kakaowego niż zwykła czekolada. W
połączeniu z obróbką termiczną nadaje to kuwerturze połysk,
łagodny i długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczny
trzask przy łamaniu. Używa się ją przez cukierników na polewy. Z
zaciekawieniem chciałam sprawdzić czy taka czekolada widnieje na
słodyczach, ciastkach dr Gerarda choć by nas PRYNCYPAŁKACH czy
PASJI. Znalazłam przy tej okazji ciekawostkę o powstawaniu firmy
dr
Gerard. Polecam sobie poczytać ile rozmaitych mają
produktów oraz podaję stronę https://drgerard.eu/kim_jestesmy
ciekawe rzeczy się dowiedziałam. Ja osobiście lubię te słodycze
bo czuć w nich prawdziwą czekoladę i mają wyśmienite nadzienia
do ciastek.
Wracając
do tematu Panie domu do swych wyrobów też często używają
kuwertury choć by do przygotowania fondue. Ta nazwa pochodzi z
języka francuskiego. Możemy ją zakupić w blokach lub pakowanej po
200 gram sprawdziłam ceny nawet przystępne na pewno wypróbuję mam
niedaleko sklep z wyrobami cukierniczymi. Czyli jednym słowem
używamy jej przy robieniu polewy, czekoladek, cukierków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz