poniedziałek, 4 grudnia 2017

Co to jest kuwertura i jakie ma zastosowanie?

Co to jest kuwertura i jakie ma zastosowanie?

Sprawdzając tematy na bloga przeczytałam temat co to jest kuwertura? Prawdę mówiąc to pierwszy raz zetknęłam się z tym tematem. Zaraz włączyłam internetową pomoc i w rozmaitych artykułach można było nabyć odpowiedniej wiedzy. Zaczęłam więc czytać, zdobywać informacje na ten temat. I tak w słynnej wikipedi na jej stronach możemy przeczytać, że kuwertura to czekolada wysokiej jakości, zawierająca więcej masła kakaowego niż zwykła czekolada. W połączeniu z obróbką termiczną nadaje to kuwerturze połysk, łagodny i długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczny trzask przy łamaniu. Używa się ją przez cukierników na polewy. Z zaciekawieniem chciałam sprawdzić czy taka czekolada widnieje na słodyczach, ciastkach dr Gerarda choć by nas PRYNCYPAŁKACH czy PASJI. Znalazłam przy tej okazji ciekawostkę o powstawaniu firmy
  dr Gerard. Polecam sobie poczytać ile rozmaitych mają produktów oraz podaję stronę https://drgerard.eu/kim_jestesmy ciekawe rzeczy się dowiedziałam. Ja osobiście lubię te słodycze bo czuć w nich prawdziwą czekoladę i mają wyśmienite nadzienia do ciastek.

Wracając do tematu Panie domu do swych wyrobów też często używają kuwertury choć by do przygotowania fondue. Ta nazwa pochodzi z języka francuskiego. Możemy ją zakupić w blokach lub pakowanej po 200 gram sprawdziłam ceny nawet przystępne na pewno wypróbuję mam niedaleko sklep z wyrobami cukierniczymi. Czyli jednym słowem używamy jej przy robieniu polewy, czekoladek, cukierków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz