Biszkopt
-8 jajek
-niepełna szklanka cukru
-2 łyżki oleju
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy
-3 żółtka
-3 szklanki mleka
-100 g cukru pudru
-aromat waniliowy
-100 g masła
-4 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa śmietankowa
-400 ml śmietany kremówki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-2 opakowania śmietan- fix
Dodatkowo
-ciastka Jungle- nowy produkt Dr Gerard
-gorzka czekolada 3-4 kostki
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę. Wsypuję partiami cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodaję żółtka, wsypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączę składniki. Dodaję olej. Ciasto przelewam do formy (24/26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 20 minut. Krem budyniowy: do rondelka wlewam 2 szklanki mleka. Wsypuję cukier puder i gotuję. Do pozostałego mleka wsypuję mąki. Dodaję żółtka i aromat. Dokładnie mieszam całość i wlewam do gotującego się mleka ciągle mieszając do zgęstnienia budyniu. Odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram, dodaję partiami zimny budyń i ucieram na gładki krem. Biszkopt przecinam na pół, na pierwszą część biszkoptu wykładam krem budyniowy, na którym układam ciastka Jungle z nadzieniem czekoladowym, nakładam połowę masy śmietankowej, przykrywam drugą częścią biszkoptu i smaruję pozostałą masą śmietankową. Wierzch posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Doskonale sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Polecam i życzę słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz