Znajoma urządziła w sobotę swoje imieniny i muszę przyznać ze bardzo się postarała, ponieważ wszystko było perfekcyjnie przygotowane, ale mnie najbardziej smakował tort przełożony kremami czekoladowymi i herbatnikami, bo ja po prostu uwielbiam słodkości. Idealny na różne okazje. Wypróbujecie? Oto niezbędne składniki:
Biszkopt
-5 jajek
-niepełna szklanka cukru
-niepełna szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem
-3 szklanki mleka
-5 łyżek mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-2 żółtka
-1 szklanka cukru
-200 g miękkiego masła
-1 mleczna czekolada
-1 biała czekolada
-ciastka Scooby Doo Doobees
Polewa
-pół kostki margaryny
-2 łyżki kakao
-pół szklanki cukru
-3 łyżki śmietany
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, nadal ubijając. Dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam. Mąki mieszam przesiewam i łączę z masą. Tortownicę (o średnicy 22 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto i piekę w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i z wysokości około pół metra upuszczam (w formie) na podłogę. Pozostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem: do garnka wlewam 2 szklanki mleka i wsypuję pół szklanki cukru. Do rondelka wsypuję obie mąki, dodaję żółtka i wlewam pozostałe mleko, wszystko mieszam. Następnie wlewam do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuję do momentu, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Masło ucieram z pozostałym cukrem na puch. Następnie dodaję partiami budyń i dokładnie ucieram. Krem dzielę na dwie części. Czekolady roztapiam w osobnych naczyniach i po przestygnięciu dodaję do podzielonych kremów. Biszkopt przecinam na 2 części. Na pierwszą część biszkoptu wykładam krem z mleczną czekoladą, układam ciastka Scooby Doo Doobees, wykładam krem z białą czekoladą i całość przykrywam drugim biszkoptem. Wierzch dekoruję polewą (wszystkie składniki umieszczam w rondelku i podgrzewam do ich rozpuszczenia i połączenia). Bardzo pyszne i proste w przygotowaniu polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz