Biszkopt kakaowy
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
Masa
-pół szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-25 dag margaryny
-2 opakowania cukru wanilinowego
-2 szklanki mleka w proszku
Polewa
-20 dag czekolady mlecznej
-8 łyżek mleka
Dodatkowo
-bita śmietana w sprayu
-słodycze od Dr Gerard- ja wybrałam ciastka Markizy z kremem śmietankowym
Sposób przygotowania: biszkopt kakaowy: formę (25/36 cm) wykładam papierem do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję żółtka i nadal ubijam. Następnie dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do przygotowanej formy. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piekę około 30 minut. Upieczony biszkopt studzę. Masa: mleko gotuję z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzę. Miękką margarynę ucieram na puszystą masę, dalej ucierając dodaję zimne mleko z cukrem i mleko w proszku. Masę dokładnie mieszam. Na biszkopt wykładam masę, układam słodycze od Dr Gerarda. Polewa: czekoladę łamię na kawałki, dodaję mleko i rozpuszczam na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu wylewam na ciastka. Dekoruję bitą śmietaną (wedle uznania). Ciasto schładzam w lodówce. Najlepsze na drugi dzień, ale moja rodzinka nie czekała, az tak długo. Ciasto było pyszne, więc polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz