poniedziałek, 11 grudnia 2017

Staropolski piernik.

Staropolski piernik.

Staropolskim zwyczajem było przygotowywanie przede wszystkim potraw z kasz, owsa jak popularna kutia do której wkładano miód, orzechy, bakalie oraz zupy nawet z siemienia lnianego to ciekawe jak smakowały. A dzisiaj przygotowujemy choć by pierniczki co kiedyś należało do luksusowych ciast ze względu na przyprawy korzenne, które były bardzo drogie. Jak wiemy dawniej był to symbol dobrobytu, bogactwa. Co nam dzisiaj pozostaje wziąć się do pieczenia tak drogocennego ciasta. A jeżeli ktoś nie przepada za przygotowywaniem polecam słodycze rurki cynamonowe lub pierniki owocowe dr Gerarda. Pyszne!
Przepis na piernik potrzebujemy oczywiście miód bez tego nie będzie piernika pół kilograma, 2 szklanki cukru, 250 gram margaryny lub masła, 1 kilogram mąki, 4 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczone3j, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki mleka, ½ łyżeczki soli oraz przyprawy korzenne: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, wanilia, szafran, goździki jak mam kardamon to też wsypuję wcześniej mieszam na miseczce przyprawy oraz powidła śliwkowe.
Miód, cukier, masło podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy korzenne, sól, proszek oraz sodę. Dodajemy jajka, mleko oraz miód z masłem ostudzony. Wyrabiamy na początku łyżką bo ciasto jest luźne. Odstawiamy ciasto do lodówki na trzy tygodnie przykryte ściereczką. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy ponownie. Dzielimy je na trzy części i każdą rozwałkowujemy na kwadraty ja tak robię. Pieczemy po kolei po około 25 minut. Studzimy i przekładamy powidłami do których możemy dodać bakalie. Na wierzch polewa z czekolady. Gotowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz