Staropolski
piernik.
Staropolskim
zwyczajem było przygotowywanie przede wszystkim potraw z kasz, owsa
jak popularna kutia do której wkładano miód, orzechy, bakalie oraz
zupy nawet z siemienia lnianego to ciekawe jak smakowały. A dzisiaj
przygotowujemy choć by pierniczki co kiedyś należało do
luksusowych ciast ze względu na przyprawy korzenne, które były
bardzo drogie. Jak wiemy dawniej był to symbol dobrobytu, bogactwa.
Co nam dzisiaj pozostaje wziąć się do pieczenia tak drogocennego
ciasta. A jeżeli ktoś nie przepada za przygotowywaniem polecam
słodycze rurki cynamonowe lub pierniki owocowe dr
Gerarda. Pyszne!
Przepis na piernik
potrzebujemy oczywiście miód bez tego nie będzie piernika pół
kilograma, 2 szklanki cukru, 250 gram margaryny lub masła, 1
kilogram mąki, 4 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczone3j, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, ½ szklanki mleka, ½ łyżeczki soli oraz
przyprawy korzenne: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, wanilia,
szafran, goździki jak mam kardamon to też wsypuję wcześniej
mieszam na miseczce przyprawy oraz powidła śliwkowe.
Miód, cukier, masło
podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę,
przyprawy korzenne, sól, proszek oraz sodę. Dodajemy jajka, mleko
oraz miód z masłem ostudzony. Wyrabiamy na początku łyżką bo
ciasto jest luźne. Odstawiamy ciasto do lodówki na trzy tygodnie
przykryte ściereczką. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę
wyrabiamy ponownie. Dzielimy je na trzy części i każdą
rozwałkowujemy na kwadraty ja tak robię. Pieczemy po kolei po około
25 minut. Studzimy i przekładamy powidłami do których możemy
dodać bakalie. Na wierzch polewa z czekolady. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz