Dzisiaj na deser przygotowałam ciasto kakaowe z jabłkami, kremem i czekoladkami. Smakowało doskonałe z filiżanką kawy. Idealnie będzie pasowało na Święta Bożego Narodzenia. Wypróbujcie. Oto składniki:
Ciasto
-300 g mąki
-1 szklanka cukru
-5 jajek
-1 szklanka gazowanego napoju
-pół szklanki oleju
-3 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-7 jabłek
Krem
-3 serki homogenizowane
-4 żółtka
-1,5 szklanki cukru pudru
-3,5 łyżeczki żelatyny
-250 g masła
-2 łyżeczki wanilii
Dodatkowo
-czekoladki Pasja o smaku wiśniowo- rumowym od Dr Gerard
Sposób przygotowania: białka ubijam na sztywno, porcjami wsypuję cukier, ubijając dodaję po żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypuję do masy jajecznej, mieszam, dodaję olej i napój gazowany. Gotowe ciasto wlewam do formy (24/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, rozkładam na ciasto, całość piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzę. Krem: żelatynę rozpuszczam w małej ilości wody. Masło ucieram z cukrem i wanilią do puszystości, dodaję żółtka, ucieram, dodaję porcjami serki na koniec ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Krem wykładam na wystudzone ciasto i układam czekoladki Pasja o smaku wiśniowo-rumowym. Do przygotowania tego przepisu wykorzystaj czekoladki od Dr Gerarda i poczuj świąteczny klimat już dzisiaj. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz