Na Święta Bożego Narodzenia miał być dojrzewający piernik staropolski z powidłami według tradycyjnego przepisu mojej Babci, wiecie taki pulchny, słodki, o wyraźnym miodowo-korzennym smaku, a w efekcie przygotowałam szybki piernik z powidłami śliwkowymi, kremem i pierniczkami, ponieważ nie znalazłam na czas przepisu Babci. Wypróbujecie? Oto składniki:
Ciasto
-pół szklanki miodu
-1 szklanka cukru
-pół kostki masła
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1,5 szklanki mąki żytniej
-2 jajka
-1 szklanka zimnej kawy zbożowej
-2 łyżeczki sody
-1 przyprawa do piernika
-1 łyżka kakao
-suszone śliwki
Krem
-16 dag cukru
-pół kostki masła
-3 szklanki mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 opakowania cukru wanilinowego
-powidła śliwkowe
Polewa
-80 g masła
-4 łyżki mleka
-4 łyżki cukru
-3 łyżki kakao
-50 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo
-pierniczki od Dr Gerard jabłko z cynamonem
-rurki cynamonowe od Dr Gerard
Sposób przygotowania: miód, masło, przyprawy, kakao, rozpuszczam na małym ogniu i odstawiam do wystygnięcia. Mąki przesiewam razem z sodą. Kawę zaparzam i pozostawiam do wystygnięcia. Śliwki kroję na małe kawałki i obsypuję delikatnie mąką. Jajka ubijam z cukrem na biały puch. Następnie dodaję ostygnięty miód z masłem i przyprawami, wszystko razem miksuję. Stopniowo dodaję mąkę z sodą, na przemian z zimną kawą. Na koniec wrzucam śliwki i delikatnie mieszam łyżką. Blaszkę (20/30 cm), wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu, odstawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie kroję na 2 części. Krem: odlewam trochę mleka i mieszam z mąkami. Do reszty mleka dodaję cukier, masło i gotuję, następnie dodaję odlane mleko z mąką i gotuję gęsty budyń. Polewa: masło rozpuszczam, dodaję mleko, cukier i kakao, podgrzewam i mieszam do momentu połączenia się składników, zdejmuję z ognia i dodaję posiekaną czekoladę, mieszam, aż się rozpuści. Jeden blat ciasta smaruję powidłami śliwkowymi, wykładam pokruszone pierniczki, na które wykładam ciepły krem i nakładam drugi blat ciasta, który smaruję przestygniętą polewą. Wierzch dekoruję pokrojonymi na mniejsze kawałki rurkami cynamonowymi (według uznania). Mam nadzieję, że moja wersja piernika będzie rodzince smakowała. Życzę słodkich i udanych wypieków oraz Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz