W grudniu mamy tyle okazji oprócz oczywistych świąt bożego narodzenia mamy barbórki a to mikołajki jak by tego było mało moja koleżanka ma imieniny w które co roku zawsze ją odwiedzam. W tym roku poszedłem nieco później niż zwykle myślała że już nie przyjdę Po przybyciu złożyłem życzenia wszedłem do pokoju na stole miała już wyłożone najsmaczniejsze ciasteczka krakersy i zwierzaki maślane od dr. Gersrd. Zaraz poszła zrobić kawę a do niej jeszcze przyniosła przepyszny jak się później okazało placek budyniowy na markizach mafijnych z musem jabłkowym z dr. Gerard
Składniki
Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
3 łyżki cukru lub miodu
1/4 szklanki wody
1 opakowanie budyniu waniliowego
½ opakowania żelatyny spożywczej
mus lub dżem jabłkowy
Sposób wykonania
W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub dżemu.Gdy już odchodziłem szybko ukroiła i zapakowała dla mnie do zabrania na posmakowania dla domowników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz