środa, 6 grudnia 2017

Bakalie i suszone owoce.

Bakalie i suszone owoce.

Bakalie to znakomita przekąska. Kiedyś w jednym z programów telewizyjnych słyszałam, że należy z nimi uważać bo choć są małe, pyszne, zdrowe niewinne to zawierają mnóstwo kalorii. Najlepiej spożywać ich po kilka sztuk lub tyle ile mieści się w naszej garści dobra rada. Są bardzo słodkie i częsdto kupujemy je aby zastąpiły nam słodycze. Zawierają mnóstwo błonnika Kiedyś nasze babcie same przygotowywały taki susz. Często z jabłek, winogron, śliwek czy gruszek. W okresie zimy suszyłu się na kaflowych piecach lub w piekarniku a nie raz po prostu na gazecie. Dodawano je do kompotu, ciast, drożdżówek zastępowały też owoce, których dawniej nie było. A dziś możemy nabyć daktyle, migdały, moje ulubione rodzynki zjadam je garściami, morele, figi czy wiórki kokosowe albo kupić gotowe mieszanki w których możemy posmakować owoce egzotyczne, orzechy nie tylko nasze rodzime włoskie i laskowe ale także brazylijskie, pistacje i inne gatunki. Używamy ich szczególnie w okresie świąt. Nadają naszym sernikom, makowcom popularnej kutii z pęczakiem oraz masą makową czy innym słodyczą wykwintny, niesamowity smak.

Ciekawe przepisy znajdziemy na stronie DESEROTEKA dr Gerarda podaje stronę https://drgerard.eu/przepisy Jeden z takich przepisów to tarta mocno czekoladowa z pomarańczą do jej przygotowania użyto czekolady gorzkiej, pomarańczy oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej jest to bardzo pachnące ciasto. Warto wypróbować ten przepis jak również poszukać czegoś dla siebie wśród różnych innych propozycji.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz