Bakalie
i suszone owoce.
Bakalie
to znakomita przekąska. Kiedyś w jednym z programów telewizyjnych
słyszałam, że należy z nimi uważać bo choć są małe, pyszne,
zdrowe niewinne to zawierają mnóstwo kalorii. Najlepiej spożywać
ich po kilka sztuk lub tyle ile mieści się w naszej garści dobra
rada. Są bardzo słodkie i częsdto kupujemy je aby zastąpiły nam
słodycze. Zawierają mnóstwo błonnika Kiedyś nasze babcie same
przygotowywały taki susz. Często z jabłek, winogron, śliwek czy
gruszek. W okresie zimy suszyłu się na kaflowych piecach lub w
piekarniku a nie raz po prostu na gazecie. Dodawano je do kompotu,
ciast, drożdżówek zastępowały też owoce, których dawniej nie
było. A dziś możemy nabyć daktyle, migdały, moje ulubione
rodzynki zjadam je garściami, morele, figi czy wiórki kokosowe albo
kupić gotowe mieszanki w których możemy posmakować owoce
egzotyczne, orzechy nie tylko nasze rodzime włoskie i laskowe ale
także brazylijskie, pistacje i inne gatunki. Używamy ich
szczególnie w okresie świąt. Nadają naszym sernikom, makowcom
popularnej kutii z pęczakiem oraz masą makową czy innym słodyczą
wykwintny, niesamowity smak.
Ciekawe
przepisy znajdziemy na stronie DESEROTEKA dr Gerarda podaje
stronę https://drgerard.eu/przepisy
Jeden z takich przepisów to tarta mocno czekoladowa z pomarańczą
do jej przygotowania użyto czekolady gorzkiej, pomarańczy oraz
kandyzowanej skórki pomarańczowej jest to bardzo pachnące ciasto.
Warto wypróbować ten przepis jak również poszukać czegoś dla
siebie wśród różnych innych propozycji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz