wtorek, 12 grudnia 2017

Na powitanie Świąt



     Deser bardzo smaczny i intensywnie kokosowy, ciekawy w smaku. Idealny na poczęstunek gości w świąteczne dni. Trochę w smaku waniliowy, a ciasteczka wit'AM Dr Gerarda przełamują słodycz i sprawiają, że to wersja Rafaello jest bardziej lekka nie za tucząca i nie za słodka.
Masę budyniową do deseru radzę przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc spokojnie ostygła.
Ja ułożyłam trzy warstwy ciastek wit'AM , ale można cztery warstwy ułożyć.
Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi sezonowymi owocami, ale że teraz nie ten czas to można mrożone owoce dołożyć. Polecam żebyście zrobili na Święta.

Składniki
-180 g ciastek wit'AM
-250 g wiórków kokosowych
-1 cukier waniliowy
-1/2 l mleka
-250 g masła w temp. pokojowej
-3/4 szklanki cukru
-2 żółtka
-2 płaskie łyżki mąki pszennej
-2 czubate łyżki budyniu waniliowego

1) Do żółtek dodać 1/2 szklanki cukru, cukru waniliowego i utrzeć na jasną kremową masę.
2) Następnie dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszać mikserem na średnich obrotach
3) Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodać utarte żółtka wymieszać z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Gotującą się masę trzymać na małym ogniu przez ok.1 minutę. Zdjąć z ognia, masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową.
4)Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, ucierać przez ok. 4 minuty.
Do ostygniętej masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodać 150 g wiórków kokosowych.
5) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie równomiernie ułożyć warstwę ciastek wit'AM i posmarować ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów ułożyć warstwę ciastek Dr Gerarda i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem.
6) Wierzch deseru Rafaello wit'AM posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na co najmniej trzy godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz