Barwniki
spożywcze.
Barwniki spożywcze
pomagają nam wyczarować tęczowe kremy, ciasta, torty, desery.
Możemy je dostać praktycznie w każdym sklepie szczególnie w
dużych super marketach albo w sklepie cukierniczym. Dostaniemy je w
postaci nowoczesnej w sprayu od razu można taki barwnik użyć choć
by do dekoracji tortu.. W płynie najlepiej do ciast, biszkoptów bo
nie są zbyt mocne nadadzą delikatny kolor oraz w proszku te
najczęściej używam są dość mocne dajemy troszeczkę a
uzyskujemy fajny kolor do kremów, lukru z białka, cukru pudru. Mamy
wybór kolorów. Dostępne są też w żelu ale ich nie używałam,
czytałam, że tego rodzaju barwnik dobrze uzyć do masy marcepanowej
dobrze się z nią łączy.
Hitem stały się
brokaty, płatki z nadrukami, flamastry, pisaki oraz zawsze na topie
masy plastyczne, które możemy dowolnie lepić, wałkować lub
samemu zrobić bardzo prosty lukier plastyczny, którym udekorujemy
świąteczne specjały. Wytniemy z niego gwiazdki, bałwanki lub inne
dowolne kształty.
Jeden z przepisów
możemy znaleźć w DESEROTEKA dr Gerarda użyto tam
barwików spożywczych do przygotowania czekoladowych koszyczków z
kolorowym kremem. Takie ciastka będą zdobiły stół. Bezpośrednia
strona. https://drgerard.eu/przepisy
Trochę o doborze
kolorów wystarczą nam trzy czerwony, niebieski oraz żółty
barwnik. Mieszamy jak na plastyce żółty z niebieskim mamy zielony,
żółty z czerwonym daje pomarańcz i tak dalej. Możemy tworzyć
rozmaite, niespotykane, tęczowe ciasta. Po prostu bawmy się
barwnikami spożywczymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz