środa, 13 grudnia 2017

Barwniki spożywcze.

Barwniki spożywcze.

Barwniki spożywcze pomagają nam wyczarować tęczowe kremy, ciasta, torty, desery. Możemy je dostać praktycznie w każdym sklepie szczególnie w dużych super marketach albo w sklepie cukierniczym. Dostaniemy je w postaci nowoczesnej w sprayu od razu można taki barwnik użyć choć by do dekoracji tortu.. W płynie najlepiej do ciast, biszkoptów bo nie są zbyt mocne nadadzą delikatny kolor oraz w proszku te najczęściej używam są dość mocne dajemy troszeczkę a uzyskujemy fajny kolor do kremów, lukru z białka, cukru pudru. Mamy wybór kolorów. Dostępne są też w żelu ale ich nie używałam, czytałam, że tego rodzaju barwnik dobrze uzyć do masy marcepanowej dobrze się z nią łączy.
Hitem stały się brokaty, płatki z nadrukami, flamastry, pisaki oraz zawsze na topie masy plastyczne, które możemy dowolnie lepić, wałkować lub samemu zrobić bardzo prosty lukier plastyczny, którym udekorujemy świąteczne specjały. Wytniemy z niego gwiazdki, bałwanki lub inne dowolne kształty.
Jeden z przepisów możemy znaleźć w DESEROTEKA dr Gerarda użyto tam barwików spożywczych do przygotowania czekoladowych koszyczków z kolorowym kremem. Takie ciastka będą zdobiły stół. Bezpośrednia strona. https://drgerard.eu/przepisy

Trochę o doborze kolorów wystarczą nam trzy czerwony, niebieski oraz żółty barwnik. Mieszamy jak na plastyce żółty z niebieskim mamy zielony, żółty z czerwonym daje pomarańcz i tak dalej. Możemy tworzyć rozmaite, niespotykane, tęczowe ciasta. Po prostu bawmy się barwnikami spożywczymi.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz