piątek, 29 grudnia 2017

Impreza Sylwestrowa

Niedawno miałam okazję spróbować ciasta bakaliowego z masą budyniową i masą pomarańczową, które bardzo mi smakowało i mam zamiar przygotować to ciasto i inne przysmaki na Sylwestra, ponieważ organizuję małą imprezę dla znajomych. Mam nadzieję, że będzie im wszystko smakowało i będziemy się świetnie bawić. A Wy wypróbujecie? Oto składniki:

Ciasto  

-40 dag mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-4 żółtka
-15 dag masła
-3 łyżki kwaśnej śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
-1 słoik powideł śliwkowych
-pół szklanki cukru
-4 białka
-1 czekolada gorzka
-orzechy włoskie 1 szklanka
-10 dag rodzynek

Masa budyniowa

-pół litra mleka
-2 budynie waniliowe
-25 dag masła
-3 łyżki cukru

Masa pomarańczowa

-1 kostka masła
-2 opakowania kisielu pomarańczowego
-2 szklanki soku pomarańczowego
-1 galaretka pomarańczowa

Dodatkowo

-pełoziarniste ciastka zbożowe wit'AM od Dr Gerard
-50 g czekolady deserowej
-pół kostki margaryny

Przygotowanie: ciasto: z podanych składników zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części. Do jednej z nich dodaję kakao. Ciemne ciasto wykładam na blaszkę (25/34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę przez 30 minut w 180 stopniach. Jasne ciasto wykładam na blaszkę, smaruję powidłami. Ubijam na sztywno białka, dodaję cukier i startą na tarce czekoladę, sparzone wrzątkiem rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Piekę przez 45 minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: z mleka odlewam pół szklanki. Dodaję proszek budyniowy, mieszam. Resztę mleka gotuję z cukrem. Wlewam mleko z rozmieszanym budyniem i gotuję, aż zgęstnieje. Masło ucieram. Dodaję porcjami zimny budyń. Masa pomarańczowa: masło podgrzewam. Kisiele rozpuszczam w 1/2 szklanki soku. Resztę soku podgrzewam, dodaję kisiele i rozpuszczoną galaretkę w 1/2 szklanki wody. Mieszam i chwilę gotuję. Na końcu dodaję masło i mieszam. Polewa: czekoladę rozpuszczam z margaryną. Złożenie ciasta: na ciasto z bakaliami wykładam masę budyniową, nakładam ciemnie ciasto, na które wykładam masę pomarańczową i układam pełnoziarniste ciastka zbożowe wit'AM, które polewam polewą. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze Dr Gerarda. A jeśli nie macie pomysłów na desery to warto odwiedzić Deserotekę tam znajdziecie idealne przepisy na każdą okazję. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz