wtorek, 22 marca 2022

Historia ciasteczek

Historia ciasteczek Ciasto to plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników na przykład cukru, jajek, tłuszczy. Niektóre ciasta na przykład na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, śmietanę jogurt , roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany , zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu , a tylko jajka na przykład ciasto biszkoptowe, a miód na ciasta na pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. Pieczenie to proces obróbki termicznej polegającej na ogrzewaniu ciasta w piecu. Wysoka temperatura sprawia, ze w potrawie zachodzą zmiany takie, że białko oraz skrobia staje się łatwiej przyswaja dla człowieka. Następuje także ubytek wody. Dr Gerard piecze pyszne ciasteczka z niezwykłą precyzją cały proces jest niezwykle profesjonalny. Na przykład wafelki pryncypałki . są to wafelki, które składają się z trzech listków waflowych przekładanych kremem , a z wierzchu oblane są cienką czekoladą z jaśniejszym wzorkiem . mają bardzo kruche listki co wskazuje na wysoką temperaturę pieczenia. W mojej rodzinie jest dużo zwolenników na te pyszności. Natomiast ciasteczka zbożowe chlubią się jako ciasteczka wypiekane z pełnoziarnistej mąki z bogactwem odżywczych składników i suszonych owoców. Są dobre bo oprócz wspaniałego smaku , dodają energii i wspomagają procesy trawienia. Dr Gerard twierdzi , że to ciasteczka na dzień dobry czyli skłaniają się ku śniadaniowemu przeznaczeniu. Są świetnie wypieczone w średnio brązowym kolorze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz