Sernik z nutą cynamonu na spodzie z herbatników Chococool cream Dr Gerarda, o pięknym pomarańczowo - złotym kolorze. Pyszny i elegancki. Nie jest pracochłonny, ale każe na siebie dość długo czekać. Aby jeszcze ułatwić sobie życie można dzień lub dwa dni wcześniej przygotować puree z dyni, przechowywać w lodówce, a potem tylko odpowiednio wcześniej wyjąć, żeby nabrało temperatury pokojowej. To jest naprawdę ważne, bo jeżeli składniki masy serowej mają różne temperatury to sernik nie będzie się równo wypiekał. Upiekłam go dzisiaj, jutro będziemy go próbować. Jak na moje oko wyszedł doskonały. Wierzch gładki, bez wybrzuszeń i pęknięć, a środek zwięzły i kremowy. Oby i Wam taki wyszedł.
Składniki
-100 g masła
-300 g herbatników Chococool cream
Na masę serowo-dyniową
-1 kg dyni
-7 opakowań serka śmietankowego Twój Smak
-1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego
-4 jajka
-1 szklanka cukru trzcinowego
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1 łyżeczka cynamonu
Wcześniej przygotowujemy puree z dyni. Wszystkie składniki masy serowej wyciągamy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Następnie rozpuszczamy masło, a herbatniki rozdrabniamy malakserem. Foremkę natłuszczamy odrobiną roztopionego masła. Resztę masła wlewamy do herbatników i razem mieszamy.
Gotową masą wylepiamy spód i boki foremki. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do misy miksera wkładamy wszystkie serki i ubijamy na niskich obrotach, następnie dosypujemy mąkę, cynamon i cukier po łyżce. Następnie dodajemy puree z dyni, a za nim wszystkie jajka na raz. Gdy jajka się rozprowadzą w masie serowej to wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy. Masa będzie rzadka, ale to nie szkodzi. Na przestudzony spód wylewamy masę serową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut. Piekarnik wyłączamy, gdy brzegi będą ścięte, a przy potrząsaniu środek będzie jeszcze drżał, uchylamy drzwiczki piekarnika, aby powstała szpara. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Następnie ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz